Pączki na zakwasie - bez nocnego wyrastania
Poprzedni przepis na pączki na zakwasie był naprawdę wymagający z uwagi na dużą ilość dodatku żółtek, masła i cukru, jak i długie wyrastanie. Ten przepis jest prostszy, a pączki są delikatniejsze.
Tip: Kliknij na dowolną godzinę, by ją zmienić.
Zaczyn
Wymieszaj zakwas (najlepiej jeśli będzie to zakwas pszenny jasny, dokarmiany cały czas przez ostatnie parę dni i utrzymywany w odpowiednim stadium kwasowości), mąkę, wodę i cukier do jednolitej masy. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce na 8-11 godzin.
Czas wyrastania zaczynu będzie zależeć od siły Twojego zakwasu oraz temperatury otoczenia.
Mieszanie
Wymieszaj w misce żółtka, mleko i zaczyn. Następnie dodaj mąkę i wyrabiaj do uzyskania średnio wyrobionego ciasta. Kolejno dodaj połowę cukru i wyrabiaj dalej ciasto. Dodaj drugą połowę cukru i wyrabiaj. Dodaj sól i wyrabiaj do bardzo elastycznego ciasta. Na tym etapie dodaj miękkie masło i wyrabiaj jeszcze kilka minut, aż całe masło wtłoczy się do ciasta. To, jak zmienia się jego struktura i jak ważne są poszczególne etapy, najlepiej zobaczysz na filmiku powyżej.
Jeśli masz problem z wyrabianiem, ciasto zaczyna się już mocno rwać, daj mu odpocząć na 5-10 minut i powróć do wyrabiania.
Na końcu ciasto powinno być elastyczne i sprężyste. Odstaw ciasto na 30 minut.
Dla zadbania o temperaturę ciasta podgrzej piekarnik do 30°C i pozostaw przez 2-4 minuty. Następnie wyłącz piekarnik i włóż ciasto do środka. Dzięki temu będzie miało ono bardziej korzystne warunki do fermentacji.
Docelowa temperatura ciasta to 27-28°C
Fermentacja wstępna
Pozostaw ciasto na 30 minut. Po tym czasie złóż je naciągając i zakładając je na siebie.
Po 45 minutach złóż ponownie.
Po 45 minutach złóż ponownie.
Zostaw ciasto do fermentacji jeszcze 3-4 godziny. Nie przyspieszaj tego czasu. Pamietaj, aby ciasto miało stale ciepłą temperautrę. Wyrośnięte będzie w dotyku puszyste i mnie klejące, niż po ostatnim złożeniu.
Dzielenie i formowanie
Podziel ciasto na porcje po 80 gramów i uformuj z nich pączki. W tym celu delikatnie obsyp jedną stronę pączka mąką i naciągaj zewnętrzne części ciasta do środka, tworząc na górze powierzchnie napięciowe.
Garowanie
Pączki przełóż na papier do pieczenia – możesz go obsypać mąką pszenną, ryżową lub posmarować olejem, aby pączki podczas wyrastania się nie przykleiły.
Zostaw pączki do wyrastania na 4-5 godzin w ciepłym miejscu, aż po dotknięciu będą wyrośnięte i zwiększą objętość. Pamiętaj o przykryciu pączków do wyrastania – możesz uzyć folii spożywczej obsypanej mąką ryżową lub po prostu ściereczki kuchennej.
Smażenie
Rozgrzej dowolny tłuszcz do 165-170°C i smaż pączki delikatnie wkładając je od siebie na olej (tak, aby się nie oparzyć - kładąc pączki od siebie na rozgrzany olej, nie tryśnie on na Ciebie) przez 2-2.5 minuty z każdej strony. Odsącz pączki na kratce do studzenia.
Po ostygnięciu wypełnjaj je ulubionym nadzieniem – zrób nożem w boku pączka małą dziurke, włóż w nią końcówkę worka cukierniczego i delikatnie wyszprycuj do środka nadzienie. Pozostało tylko rozkoszować się z Twoich własnych pączków na zakwasie!
Miłego smażenia!
Maks
