Cynamonki na zakwasie
Kiedy rozpoczynałem przygodę ze słodkimi wypiekami na zakwasie, nie mogłem dojść do efektu, z którego byłbym zadowolony. Po wielu próbach, właśnie cynamonki były pierwszym wypiekiem, który wychodził mi systematycznie. Przepis jest prosty, nie jest wymagany do niego mikser – choć będzie pomocny.
Tip: Kliknij na dowolną godzinę, by ją zmienić.
Zaczyn
Zaczynamy od zrobienia słodkiego zaczynu. Mieszamy wszystkie składniki do połączenia i odstawiamy pod przykryciem na 8-12 godzin. Po tym czasie zaczyn powinien być znacznie wyrośnięty i ładnie pachnieć.
Mieszanie
Mieszanie ciasta zaczynamy od rozpuszczenia masła na małym ogniu. Warto też w tym samym czasie wyciągnąć mleko z lodówki, aby było w temperaturze pokojowej. Jeśli zapomnicie o tym, po prostu wlejcie zimne mleko na ciepłe masło, a temperatura się wyrówna. Ważne, aby temperatura płynów była w okolicach 24-25°C – przy mieszaniu w mikserze, a około 28°C przy mieszaniu ręcznym.
Dodajemy do miski mokre składniki, następnie suche i mieszamy wszystko ok. 8-10 minut, aż całość będzie gładka. Jeśli mieszasz ręcznie, możesz w połowie zrobić sobie przerwę na 5-10 minut i powrócić do ciasta – to ułatwi mieszanie. Ciasto na cynamonki warto mieszać metodą slap and fold na blacie.
Gdy ciasto jest lśniące i wyrobione, przekładamy je do pojemnika, przykrywamy i odkładamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Fermentacja wstępna
Po 30 minutach składamy ciasto w pojemniku – naciągamy ciasto z jednej strony do środka, powtarzając ten ruch 4 razy. Chcemy je naprężyć i wyrównać temperaturę – przykład składania poniżej. Odstawiamy na kolejne 30 minut i powtarzamy czynność, a następnie zostawiamy jeszcze na 45-60 minut i przekładamy do lodówki na 12-16 godzin.
Nadzienie i formowanie (następny dzień)
Wszysytkie składniki umieszczamy w mikserze lub misce i ucieramy na jednolitą masę. Odstawiamy na bok na czas wałkowania.
Wyciągamy ciasto z lodówki i przenosimy na blat obsypany mąką pszenną. Rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta, starając się utrzymać go jak najbardziej równy. Gdy ciasto ma ok. 5 mm rozsmarowujemy po nim nasze nadzienie cynamonowe.
Uwaga!
Pamiętajcie, że jeśli rozwałkujecie za cienko cynamonki, ich warstwy będą cieńsze, a im grubsze ciasto, tym będzie mniej warstw – będzie to miało wpływ na końcowy kształt i estetykę. Eksperymentujcie i dopasujcie kształt do swoich preferencji.
Następnie zwijamy cynamonki, starając się z każdym ruchem naciągać je do siebie, jednocześnie utrzymując równy kształt. Nie napinajcie ciasta bardzo mocno, bo jego grubość z każdym ruchem będzie się zmieniać.
Kroimy cynamonki na równe kawałki – możecie to zrobić metalową skrobką, nożem do chleba lub nitką dentystyczną. Poniżej przykładowe filmy z krojenia cynamonek. Bądźcie delikatni przy krojeniu, aby nie uszkodzić pięknej struktury.
Możliwości krojenia cynamonki
Garowanie
Przekładamy teraz cynamonki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 5-8 godzin w ciepłe miejsce (27-28°C). W tym celu warto nagrzać piekarnik do 50°C na 2-3 minuty, następnie go wyłączyć i włożyć tam nasze cynamonki.
Ciasto musi być naprawdę mocno wyrośnięte, jeśli chcemy uzyskać przepyszne cynamonki.
Cynamonki po uformowaniu (po lewej), cynamonki godzinę przed pieczeniem (po prawej)
Wyrośnięte cynamonki będą bardzo puszyste w dotyku, również zwiększą swoją objętość i rozrosną się na boki. Pieczemy je w 185°C przez 25-30 minut, aż będą złoto-brązowe.
Jeśli lubicie błyszczące i słodsze wypieki, możecie rozpuścić na średnim ogniu 100g cukru białego w 100g wody, a następnie takim syropem posmarować gorące cynamonki. Doda to smaku, a dodatkowo cynamonki będą świeże przez dłuższy czas.
Cynamonki po wystudzeniu możesz również przesmarować sławnym "cream-cheese frosting". Do przygotowania potrzebować będziesz roztopionego masła, serka typu Philadelphia oraz cukru pudru. Umieść w misie miksera serek, zacznij ubijać i dolewać powoli masło do uzyskania konsystencji sztywnego lukru (ok. 25g masła i 10g cukru pudru na 100g serka). Dosyp cukru pudru do smaku. Następnie przesmaruj dokładnie cynamonki, aby lukier rozprowadził się po całym wypieku.
Cynamonki na zakwasie są pyszne i odstają od ich drożdżowych wersji pod względem smaku i tekstury. Zachęcam Was do ich zrobienia, bo jedyne czego wymaga od nas to ciasto to czas i cierpliwość.
Zachęcam Was również do robienia zdjęć wypiekom i wrzucania ich na instagram oznaczając mnie wraz z #upieczsobiechleb!
Powodzenia!,
Maks