Chleb pszenny na zakwasie - przepis dla początkujących
Przepis ten powstał z myślą o osobach które dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem chleba.
Składniki:
Do stworzenia chleba na zakwasie potrzebujesz:
– mąki
– wody
– zakwasu
– soli
Jeśli nie masz zakwasu, możesz go stworzyć sam, używając mojego poradnika lub udać się do najbliższej piekarni. Każda szanująca się piekarnia z chęcią podzieli się swoim zakwasem.
Następnie potrzebna jest mąka. Na potrzeby tego przepisu korzystałem z mąki pszennej typu 650 oraz 2000.
Składniki na jeden średni bochenek:
350g mąki pszennej 650
100g mąki pszennej 2000
270-290g wody o temperaturze ok. 28°C
10g soli
90g zaczynu pszennego
Wieczorem
Zaczynamy od zrobienia zaczynu: w misce wymieszaj:
Składniki na zaczyn pszenny:
25g mąki pszennej 650
25g mąki pszennej 2000
50g wody
ok. 3g zakwasu
Odstaw na ok. 8-10 godzin do wyrośnięcia.
Rano następnego dnia
Kiedy nasz zaczyn jest dojrzały (kliknij tutaj, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat dojrzałości zaczynów) przechodzimy do mieszania ciasta.
Mieszanie
Wszystkie składniki dodaj do miski. Zaczynamy od mieszania w misce, następnie przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy. Gdy ciasto zacznie stawiać opór, przerywamy wtedy wyrabianie i odstawiamy ciasto na 5 minut. Po 5 minutach wracamy i wyrabiamy znów na blacie, aż będzie gładkie i sprężyste. Przekładamy do miski i odstawiamy na 30 minut.
Wyrabianie na blacie
Składanie ciasta
Składanie ciasta
Składamy ciasto naciągajac jego boki do środka z każdej strony (łącznie 4 naciągnięcia na ciasto), powtarzamy ten ruch co 30 minut dwa-trzy razy. Po ostatnim razie ciasto będzie rosło już 1.5 godziny, na koniec czekamy jeszcze ok. 1,5-2,5 godziny, aż będzie napowietrzone i wyrośnięte.
Formowanie wstępne ciasta
Ciasto przekładamy na blat i zaokrąglamy - deliaktnie mokrą ręką naciągamy boki ciasta do środka przy użyciu skrobki – tutaj dowiecie się więcej o sprzęcie w domowej piekarni. Odstawiamy ciasto na 5-10 minut.
Formowanie chleba
Obsypujemy bochenek mąką i obracamy go do góry nogami. Naciągamy boki, aby napiąć nasz chleb. Szczegółowe instrukcje w filmie poniżej:
Formowanie
Obracamy chleb kolejny raz i przekładamy do koszyka lub miski, wyścielonej ścierką i obsypanej solidnie mąką.
Garowanie chleba
Odstawiamy teraz chleb w koszyku w ciepłym miejscu na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
Alternatywnie możemy umieścić bochenek w lodówce na 10-16 godzin.
Pieczenie chleba
Nagrzewamy garnek żeliwny do 250°C przez 20-30 minut, w tym czasie możemy nasz chleb włożyć do lodówki, aby ułatwić nacinanie.
Chleb przekładamy na papier do pieczenia wycięty w kształt garnka i nacianamy w dowolny wzór – najprostszy krzyżyk lub kwadrat. Przekłądamy chleb do garnka i pieczemy przez 20 minut pod przykryciem, a następnie 10-15 minut bez przykrycia. Studzimy chleb na kratce, a gdy ostygnie kosztujemy naszego wypieku!
Smacznego i powodzenia!,
Maks
jeśli zrobisz chleb z tego przepisu koniecznie oznacz mnie na instagramie #upieczsobiechleb!,